Kan Hyperthyreoïdie Gewichtstoename Veroorzaken

Geplaatst op 12 oktober 2020


Het korte antwoord is 'ja'. Velen van ons zouden willen dat we een hogere stofwisseling hadden, maar het kan in het dagelijks leven juist veel klachten veroorzaken en behoorlijk slopend zijn. Maar wacht, als je een hogere stofwisseling hebt als gevolg van hyperthyreoïdie, betekent dat dan niet dat je zult afvallen? Niet noodzakelijkerwijs! Laten we bij het begin beginnen.

Wat is hyperthyreoïdie?

Hyperthyreoïdie is een ander woord voor een overactieve schildklier. De schildklier zit aan de basis van uw hals aan de voorkant van uw lichaam en geeft hormonen af in de bloedbaan die veel dingen in het lichaam regelen, zoals de hartslag, de vruchtbaarheid, en speelt zelfs een rol bij de spijsvertering! Hyperthyreoïdie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, hoewel mannen ook last kunnen hebben van hyperthyreoïdie, alleen niet zo vaak. Als u iemand in uw familie kent die met een schildklierprobleem kampt, kunt u aanleg hebben voor schildklierproblemen.

Wat zijn de oorzaken van Hyperthyreoïdie?

Een overactieve schildklier heeft een aantal oorzaken. Een van de belangrijkste oorzaken van hyperthyreoïdie is een auto-immuunziekte die bekend staat als de ziekte van Grave. Vrouwen lopen een groter risico op een aangetast immuunsysteem dan mannen, wat leidt tot auto-immuunziekten. Dit maakt het moeilijk om te voorkomen dat ziekteverwekkers het lichaam binnendringen, die rechtstreeks naar de schildklier kunnen gaan.

Schildklierknobbeltjes zijn kleine knobbeltjes die op de schildklier kunnen groeien en gevuld zijn met vocht. Ze zijn normaal goedaardig en veroorzaken geen symptomen. Hoewel deze knobbeltjes normaal gesproken niets doen, kunnen ze soms te actief worden en meer schildklierhormoon produceren dan het lichaam nodig heeft. Hoewel deze knobbeltjes normaal gesproken onschadelijk zijn, is het belangrijk om ze te laten controleren om schildklierkanker uit te sluiten.

Bepaalde medicijnen kunnen de schildklier aanzetten tot overproductie van hormonen, net als sommige voedingssupplementen. Neem contact op met uw arts om te zien of de medicijnen die u gebruikt tot hyperthyreoïdie kunnen leiden.

Hoe veroorzaakt hyperthyreoïdie gewichtstoename?

Het schildklierhormoon heeft wel degelijk invloed op uw stofwisseling. Als uw stofwisseling wordt vertraagd, slaat uw lichaam vet op in plaats van het te gebruiken als brandstof voor dagelijkse activiteiten. Dit is vooral frustrerend voor mensen die worstelen met gewichtsverlies. Dus, hoe kan een abnormaal snelle stofwisseling leiden tot gewichtstoename? Het antwoord is heel eenvoudig: meer eten. 1

Laat me het uitleggen.

Hieronder staan enkele symptomen van hyperthyreoïdie:

Nervositeit
Moeite met slapen
Spierzwakte
De hele tijd moe zijn
Warme huid/zweten
Snelle hartslag
Verhoogde eetlust

Deze lijst is slechts een greep uit de vele symptomen van hyperthyreoïdie, maar u kunt zien hoe moeilijk het kan zijn om dagelijks met deze symptomen om te gaan. Kijk eens naar het laatste symptoom op onze lijst, "toegenomen eetlust". Omdat de stofwisseling verhoogd is, heeft uw lichaam lichamelijke reacties en kunt u een hongeriger gevoel hebben dan normaal. Ook al is je stofwisseling hoger dan normaal, het komt vaak voor dat mensen met hyperthyreoïdie meer calorieën eten dan ze verbranden, wat leidt tot gewichtstoename.

Laten we nu eens kijken naar enkele van de andere symptomen van hyperthyreoïdie. Nervositeit, spierzwakte, vermoeidheid, snelle hartslag en zweten zijn slechts enkele van de lichamelijke symptomen die je kunt ervaren als gevolg van hyperthyreoïdie. Persoonlijk zouden deze symptomen er niet voor zorgen dat ik zou willen sporten! Extra calorieën binnenkrijgen en ze niet verbruiken zal uiteindelijk leiden tot gewichtstoename.

Wat kun je doen aan gewichtstoename door hyperthyreoïdie?

Een van de eerste dingen die u moet doen, is de door u gekozen arts raadplegen. Sommige gevallen van hyperthyreoïdie moeten medisch behandeld worden. Weten waar je hormoonspiegels zich bevinden is een belangrijke eerste stap om uit te zoeken wat je moet doen om ze weer in balans te krijgen. Je arts kan je ook helpen bij het doen van suggesties over je levensstijl om je symptomen te verlichten. Tirosana richt zich vooral op de veranderingen die je in je levensstijl kunt aanbrengen om hormonaal meer in balans te komen. 2

Hier zijn wat suggesties om je op weg te helpen!

Volg uw voedsel

Het bijhouden van uw voedselinname kan u helpen herkennen of u te veel calorieën eet, of de verkeerde voedingsmiddelen om u op peil te houden. Het is een goed idee om je voeding een paar weken voor je controle te volgen, zodat je je arts precies kunt laten zien wat je eet en hij suggesties kan doen! Er zijn tal van bronnen voor het bijhouden van voedsel, maar Myfitnesspal is een geweldige plek om te beginnen! 3

Stress verlichten

Als je lichamelijk of geestelijk gestrest bent, scheidt je lichaam hormonen af in je bloedbaan. Dit is normaal, en het is de manier waarop je lichaam zichzelf probeert te beschermen! Maar als je merkt dat je altijd gestrest, nerveus of angstig bent, kan dat schadelijk zijn. Neem even de tijd en denk na over wat jou ontspant. Dit antwoord is duidelijk voor iedereen anders, maar neem elke dag even de tijd om iets te doen dat je lichaam, geest en ziel tot rust brengt. Als je een geleide meditatie wilt proberen, is Headspace een geweldige bron om te gebruiken. 4

Bepaalde voedingsmiddelen vermijden

Jodiumrijk voedsel kan hyperthyreoïdie verergeren. Je kunt beginnen met het gebruik van gewoon zout, zonder jodiumtoevoeging als eerste stap. Je kunt ook zeevruchten schrappen als je gewoonlijk voedingsmiddelen als zeewier, vis, kreeft, krab en sushi in je dieet opneemt. Zuivel bevat ook veel jodium en moet worden vermeden als u schildklierproblemen hebt.

Probeer nieuwe hobby's

Gewichtsbeheersing is ingewikkeld. Voor sommigen van ons is het niet zo eenvoudig als "eet minder en beweeg meer", maar gaat het meer om een holistische benadering van je hele levensstijl. Het is belangrijk om nieuwe gebieden in je leven te verkennen die je plezier geven. Je zou verbaasd kunnen zijn over de hobby die blijft hangen! Zoek een gemeenschap rond die hobby, en meng je in sociale situaties die je afleiden van je symptomen. Het hebben van een positieve instelling en het creëren van hechte sociale kringen is een geweldige manier om steun te vinden. In het algemeen vertelt dit je lichaam om meer "vreugde" hormonen af te scheiden en minder "stress" hormonen.

Hyperthyreoïdie kan moeilijk zijn! Het is echter mogelijk om ermee om te gaan - en waarschijnlijk gemakkelijker dan u denkt!


Gerelateerde berichten


Commentaar is gesloten voor dit bericht.