6 Slechtste Voedingsmiddelen voor Hashimoto's Schildklierontsteking

Geplaatst op 17 oktober 2020


Of u of iemand die u dierbaar is nu gediagnosticeerd is met de ziekte van Hashimoto, hypothyreoïdie, hyperthyreoïdie, of de ziekte van Graves - weet dat u niet alleen bent. Wanneer er een hormonaal probleem is in het lichaam, kost het enige tijd om te begrijpen hoe de symptomen te beheersen en verlichting te krijgen. Voor sommigen van u die dit leest, kan het zelfs jaren geduurd hebben om de symptomen te herkennen en de reis van genezing te beginnen. Maar of je nu nieuw bent op deze reis of het pad al een tijdje bewandelt, er zijn een aantal veranderingen die je kunt aanbrengen in je dieet die zullen helpen je symptomen te verminderen en je levenskwaliteit te verhogen.

Wat is Hashimoto's Thyroiditis?

De schildklierontsteking van Hashimoto is een ontsteking van de schildklier, een vlindervormige endocriene klier die zich voor de luchtpijp bevindt. De ziekte van Hashimoto wordt geclassificeerd als een auto-immuunziekte, wat betekent dat het immuunsysteem abusievelijk de schildklier aanvalt.

De ziekte van Hashimoto kan door tal van oorzaken ontstaan, zoals hypothyreoïdie (onderactieve schildklier). Het kan ook worden veroorzaakt door een overmatige behandeling van hyperthyreoïdie (hyperactieve schildklier) of genetica. De ziekte van Hashimoto is een auto-immuunaandoening die bij vrouwen minstens 8 keer meer voorkomt dan bij mannen. 1

Functies van de schildklier:

Uw schildklier vervult verschillende taken in uw lichaam, waaronder de productie van drie belangrijke hormonen, T3, T4 en calcitonine, die veel lichaamsfuncties vervullen. 2

De schildklier is verantwoordelijk voor het volgende:

Groei en ontwikkeling
Temperatuurregeling
Stimuleren van hartslag en contractie
Regelt de basale stofwisselingssnelheid van het lichaam
Voedingsstoffen metabolisme
Productie van ATP
Calcium Homeostase

Onnodig te zeggen dat de schildklier heel wat werk verzet in uw lichaam! Als iets niet helemaal goed voelt, is het belangrijk om uw symptomen te noteren om te weten hoe u ze kunt verminderen.

Wat zijn de Symptomen?

Hashimoto is niet een van die ziektes die plotseling je hele lichaam aantast. In plaats daarvan ontwikkelt het zich heel langzaam over meerdere jaren. Aanvankelijk is het asymptomatisch, maar geleidelijk aan, naarmate de hypothyreoïdie vordert, kunt u één of meer symptomen gaan zien. Hierdoor is de diagnose Hashimoto moeilijk te stellen.

U merkt misschien niet dat uw haar geleidelijk dunner is geworden, of dat uw gezicht er gezwollener uitziet dan de dag ervoor. Maar denk eens vijf jaar terug in de tijd. Hoe is uw dagelijks leven veranderd?

De meest voorkomende symptomen zijn:

Goiter
Vermoeidheid
Constipatie
Depressie
Geheugenproblemen
Verlaagde hartslag
Onverklaarbare gewichtstoename
Droge huid
Broos en dun haar
Zware of onregelmatige menstruatie
Problemen om zwanger te worden
Temperatuurregeling (vooral koude)
Gewrichts- en spierpijn
Opgeblazen gezicht
Spierzwakte

Deze lijst van symptomen kan het leven moeilijker maken! Het goede nieuws is dat deze symptomen kunnen worden aangepakt met de juiste voeding. Het toevoegen van voedingsmiddelen als bladgroenten, biologisch vlees en orgaanvlees kan effectief zijn bij het toevoegen van de vitaminen en mineralen die nodig zijn om de schildklier te ondersteunen. Het is net zo belangrijk om schadelijke voedingsmiddelen uit uw dieet te schrappen, zodat uw lichaam beter kan functioneren.

6 Slechtste Voedingsmiddelen voor de Ziekte van Hashimoto

Bij de behandeling van een ziekte door middel van dieet en voeding is het noodzakelijk dat u zich bewust bent van alle voedingsmiddelen die slecht voor uw gezondheid kunnen blijken te zijn. Wat u eet heeft een directe invloed op uw immuunsysteem en uw schildklierfunctie.

Gluten

Bij mensen met de ziekte van Hashimoto is er altijd sprake van een zekere mate van glutenintolerantie. Dit betekent dat glutenbevattende producten een auto-immuunreactie kunnen uitlokken die ontstekingen en darmproblemen veroorzaakt. Het goede nieuws is dat er veel alternatieven zijn voor voedingsmiddelen die gluten bevatten! Probeer bijvoorbeeld eens een tortilla van cassave in plaats van een tarwe tortilla! 3

Voedingsmiddelen die gluten bevatten zijn:

Tarwe
Gerst
Rogge
Brood
Granen
Pasta
Crackers
Bakkerijproducten
Wat alcohol

Suiker

Volgens de American Heart Association zouden vrouwen 6 theelepels suiker per dag moeten consumeren en mannen 9 theelepels per dag. Deze hoeveelheid is inclusief de suikers in fruit en natuurlijke voedingsmiddelen en exclusief kunstmatige zoetstoffen en bewerkte voedingsmiddelen. Maar helaas is de suikerconsumptie omhoog geschoten, en een gemiddeld persoon consumeert nu ongeveer 20 theelepels suiker per dag. Dat is alarmerend! Het verminderen van suiker is zo belangrijk voor succes bij het blijvend verminderen van symptomen. Onderzoek uit 2018 toonde een significante terugkeer van het antilichamen niveau en schildklier-stimulerend hormoon na het stoppen met suiker. Kunstmatige zoetstoffen zijn niet beter dan geraffineerde suikers. Sterker nog, Sucralose is een nul-calorie kunstmatige zoetstof die schadelijk bleek te zijn voor mensen met schildklierproblemen. 4

Een hoge suikerinname kan de bloedsuikerspiegel doen stijgen, ontstekingen doen toenemen, de gezondheid van de darmen saboteren en auto-immuunopflakkeringen uitlokken.

Voedingsmiddelen die veel suikers bevatten zijn:

Suikerrijke vruchten
Soda
Ahornsiroop
Verwerkte voedingsmiddelen
Verpakte voedingsmiddelen
Sauzen

Uit eigen ervaring weet ik dat suiker het moeilijkste voedsel is om op te geven. Het is volkomen normaal om hunkeren naar suiker, hoofdpijn en stemmingswisselingen te hebben terwijl je bezig bent met het opgeven van suiker. Blijf volhouden! Deze symptomen gaan vanzelf over. Wanneer je met succes bent gestopt met suiker, zul je merken dat je hersenmist is opgeheven, je ontstekingen zijn verminderd, en je energieniveaus zijn gelijkmatiger over de dag.

Graan

Er zijn verschillende voedingsmiddelen in deze groep die een auto-immuunreactie kunnen uitlokken en tot ongewenste symptomen kunnen leiden. Twee belangrijke factoren beïnvloeden de consumptie van granen bij hypothyreoïdie:

Hashimoto en coeliakie zijn nauw met elkaar verbonden. Dit komt omdat het allebei auto-immuunziekten zijn en een reactie uitlokken die glutengevoeligheid in het lichaam veroorzaakt. Zodra je granen/gluten consumeert, neemt je darmpermeabiliteit toe, wat leidt tot een lekkende darm. Het verergert verder gezondheidsaandoeningen zoals overmatige hormoonproductie, verstoring van de spijsverteringswanden die constipatie veroorzaken, en onverklaarbare gewichtstoename.
Ten tweede zijn granen vezelrijk voedsel, en vezels zijn ongetwijfeld noodzakelijk voor het menselijk lichaam. Maar het probleem ontstaat wanneer deze vezelrijke voedingsgroep een emmer vol pesticiden met zich meebrengt die de darmwanden beschadigen.

Granen die schadelijk zijn voor de gezondheid van de schildklier zijn:

Tarwe
Maïs
Gerst
Haver
Kamut
Couscous
Gierst

Zuivel

Dierlijke melk bevat grote hoeveelheden antigenen en verzadigde vetten. En deze beide stoffen zijn verantwoordelijk voor ontstekingen die het vermogen van je lichaam om te vechten tegen bacteriën en virussen verminderen. Deze ontstekingsstoffen hebben een directe invloed op je immuunsysteem. Zoals we weten is Hashimoto een auto-immuunziekte; dus zorgen dat je immuunsysteem goed functioneert is belangrijk om de symptomen te verminderen.

Zuivelproducten die vermeden moeten worden zijn:

Melk
Cream
Kaas
Boter
Yoghurt

Soja

Sojaproducten bevatten isoflavonen die de functie van het enzym schildklierperoxidase kunnen blokkeren. TPO is verantwoordelijk voor de productie van schildklierhormonen, T3 en T4.

Isoflavonen bootsen ook het effect van oestrogeen na, waardoor ze sommige functies van oestrogeen kunnen vervangen. Wanneer oestrogeen vervangen wordt door Isoflavonen, kan dit symptomen veroorzaken bij mensen met Hashimoto's Thyroiditis.

Voedingsmiddelen die soja bevatten zijn:

Sojamelk
Edamame
Tofu
Veganistische vleesalternatieven
Ingeblikte vis
Verwerkte voedingsmiddelen
Verwerkt vlees

Alcohol

Wist u dat uw lever en uw schildklier nauw met elkaar verbonden zijn? Uw lever is verantwoordelijk voor het metabolisme van hormonen (waaronder schildklierhormonen). Als u alcohol drinkt, is uw lever ook verantwoordelijk voor het alcoholmetabolisme. U ziet dus hoe het niet drinken van alcohol uw lever kan helpen zich te concentreren op wat u wilt: het metaboliseren van hormonen.

Alcohol kan ook de spijsvertering belemmeren. Je darmen en schildklier zijn ook sterk met elkaar verbonden. Als de receptoren in je darmen geblokkeerd zijn, is het moeilijker om de voedingsstoffen op te nemen die je immuunsysteem en schildklier ondersteunen.

Onthouding van elke vorm van alcohol is van vitaal belang voor het verminderen van de symptomen bij de ziekte van Hashimoto.

De ziekte van Hashimoto hoeft uw leven niet te beheersen. Deze veranderingen in het dieet zullen helpen de ontstekingen in uw lichaam te verminderen en de symptomen waar u dagelijks mee te maken heeft te verminderen.

Het belangrijkste van dit alles is: geef niet op! Het zal een paar weken duren voordat het verlangen afneemt en je dieet weer normaal voor je wordt. Geef het 30 dagen de tijd om je symptomen bij te houden met behulp van onze symptoomentracker en evalueer opnieuw!

Gerelateerde berichten


Commentaar is gesloten voor dit bericht.