Heeft u een trage stofwisseling?

Geplaatst op 15 december 2020


Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige mensen kunnen eten wat ze willen en slank blijven, terwijl jij voorzichtig en doelbewust met je dieet omgaat, maar toch lijkt aan te komen? Een trage stofwisseling, of hypothyreoïdie, kan hier de schuld van zijn.

Hypothyreoïdie is een aandoening van het endocriene systeem die de schildklier aantast. Onze schildklier zit aan de basis en voorkant van onze nek en regelt het schildklierhormoon, dat helpt energie te leveren aan het lichaam en ons metabolisme te reguleren.

De diagnose onderactieve schildklier, of hypothyreoïdie, betekent dat uw schildklierhormoonspiegels lager zijn dan normaal. En wanneer de schildklier niet in staat is de juiste hoeveelheid hormonen te produceren, kan dit verschillende symptomen veroorzaken.

Gewichtstoename of het onvermogen om gewicht te verliezen
Dunner wordend haar
Altijd koud
Onregelmatige hartslag
Onregelmatige slaappatronen
Spijsverteringsproblemen
Vermoeidheid
Depressie
Hersenspoeling
Opgeblazen gezicht
Veranderingen in de Stem

Meestal treden deze symptomen geleidelijk op, over een middellange periode. Als u vermoedt dat u last heeft van hypothyreoïdie, of als een paar van deze symptomen op u betrekking hebben, kunt u het beste beginnen met het bijhouden van uw symptomen om ze met uw zorgverlener te bespreken.

Oorzaken van Hypothyreoïdie

De meest voorkomende oorzaken van hypothyreoïdie zijn:

Zwangerschap
Auto-immuunziekte
Bepaalde medicijnen
Genetica
Hoewel hypothyreoïdie door verschillende factoren kan worden veroorzaakt, hebben schildklieraandoeningen de neiging in families voor te komen. Als u vermoedt dat u mogelijk een onderactieve schildklieraandoening hebt, is het een goed idee om met uw familie te praten. Op die manier kunt u ontdekken of een van hen met soortgelijke symptomen te maken heeft of zelf de diagnose heeft gekregen.

Wat is de ziekte van Hashimoto?

De ziekte van Hashimoto is een van de meest voorkomende oorzaken van hypothyreoïdie. De ziekte van Hashimoto wordt geclassificeerd als een auto-immuunziekte, die zich meestal voordoet wanneer het immuunsysteem van het lichaam het lichaam zelf begint aan te vallen.

Het immuunsysteem heeft tot taak het lichaam te beschermen tegen ziekten van buitenaf door lichaamsvreemde cellen aan te vallen. Wanneer het immuunsysteem verkeerde informatie krijgt, kan het ten onrechte lichaamsdelen aanvallen die verder gezond zijn, wat symptomen, ontstekingen en soms ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt.

De ziekte van Hashimoto is een auto-immuunaandoening die kan leiden tot een onderactieve schildklier, of hypothyreoïdie.

De ziekte van Hashimoto treedt op wanneer het immuunsysteem van het lichaam abusievelijk de schildklier aanvalt. Deze constante aanval van het immuunsysteem zorgt ervoor dat de schildklier niet meer voldoende schildklierhormoon produceert, waardoor het lichaam in een staat van afweer en ontsteking komt.

Behandeling

Hypothyreoïdie kan meestal vrij eenvoudig worden behandeld met een goed dieet, voldoende lichaamsbeweging en eventueel medicatie. Een bloedonderzoek bij uw arts kan specifieke hormoonspiegels en aanbevelingen bepalen.

Als u denkt dat hypothyreoïdie uw leven beïnvloedt, is het belangrijk om een arts te bezoeken en te werken aan het verminderen van uw dagelijkse symptomen door eenvoudige veranderingen in uw levensstijl.


Gerelateerde berichten


Commentaar is gesloten voor dit bericht.