Schildklier knobbels: Wanneer je je zorgen moet gaan maken

Geplaatst op 1 december 2020


Een van de meest gebruikelijke praktijken die ieder mens, man of vrouw, zou moeten toepassen in zijn preventieve gezondheidsregime is het uitvoeren van een zelfcontrole. Bij vrouwen doet dit u onmiddellijk denken aan uw maandelijkse borstonderzoek, waarbij u op zoek gaat naar knobbeltjes. Bij mannen doet dit u misschien denken aan dat ongemakkelijke gesprek met de dokter in uw tienerjaren, toen hij u uitlegde hoe u uw testikels op afwijkingen moest onderzoeken. Maar misschien komt het niet bij u op dat u misschien ook andere delen van uw lichaam moet controleren, waaronder uw hals.

Als het gaat om schildklierproblemen, kunnen knobbels aan de voorkant of zijkanten van uw hals een indicator zijn van een zich ontwikkelend probleem. Hoewel ze er niet fraai uitzien, zijn de meeste knobbels in de hals meestal goedaardig, terwijl ze ook inzicht geven in het soort zorg dat u nodig hebt. Wanneer u een knobbel in uw nek ontdekt, moet u natuurlijk absoluut naar uw arts gaan om de knobbels te laten onderzoeken voor een meer concrete diagnose.

Wat zijn schildklier klieren?

Dus als je knobbels hebt gevonden - waar zouden ze dan zitten? De knobbels die u boven het borstbeen in uw hals voelt, zijn vaak onzichtbaar en kunnen alleen worden gevoeld. Hoe zouden ze aanvoelen? Denk aan hoe zwelling typisch aanvoelt in uw lichaam, maar verhoog dan de spanning en de dichtheid ervan. Als u ze bij lichamelijk onderzoek ontdekt, kan uw arts het bestaan ervan bevestigen met gangbare procedures zoals een echografie of een CT-scan.

Het is niet ongewoon dat iemand niet eens weet dat hij schildklierknobbeltjes heeft. Deze worden vaak ontdekt tijdens verschillende onderzoeken die door medische beroepsbeoefenaren worden uitgevoerd.

Opgemerkt zij dat deze knobbels soms zo groot worden dat ze zichtbaar worden. Ze komen ook vaker voor bij mensen van zestig jaar en ouder.

Dus om terug te komen op de oorspronkelijke vraag: wat zijn het? Deze knobbels worden in de meeste gevallen schildklierknobbels genoemd. Klaar voor wat goed nieuws?

Ze zijn normaal niets om je zorgen over te maken. Maar ik wed dat je je nu al afvraagt of ze problemen kunnen veroorzaken. 1

Problemen in verband met schildklier klieren

Soms, maar zeer zelden, kunnen schildklierknobbeltjes extra hormonen afscheiden, thyroxine genaamd, die kunnen leiden tot een onregelmatige hartslag, gewichtsverlies en andere problemen. Normaal gesproken veroorzaken schildklierknobbeltjes echter geen lichamelijke symptomen.

Helaas zijn deze knobbeltjes niet altijd goedaardig. Sommige kunnen kankerachtig zijn - en de gegevens lijken dit vooral in verband te brengen met de grootte van de grotere knobbels. Daarom moet u absoluut met een arts spreken als u denkt dat u een probleem met uw schildklier hebt of knobbeltjes in uw hals voelt (of ziet). Het geeft een gerust gevoel om zeker te weten dat u goedaardige knobbeltjes hebt - en alleen een medische professional kan u die geven. 2

Wat kan uw arts doen om schildkliergezwellen te diagnosticeren?

Zodra een knobbeltje is geïdentificeerd, is een van de volgende stappen dat u met uw arts bespreekt of uw schildklier gezond is en goed functioneert.

Een gezonde schildklier kan deze goedaardige knobbeltjes ontwikkelen. Soms gaan ze uiteindelijk zelfs vanzelf weg.

Maar helaas moeten we herhalen dat uw arts moet beoordelen of ze al dan niet kankerverwekkend zijn. Wij weten dat medisch onderzoek zenuwen en angst veroorzaakt, maar het is ook de snelste manier om te beoordelen en de juiste behandeling toe te passen.

Wat zijn de belangrijkste instrumenten om deze beoordelingen uit te voeren? Gewoonlijk kiezen artsen voor een echografie of een biopsie waarbij een deel van het weefsel wordt weggenomen voor bemonstering - zo niet beide.

De diagnostische echografie geeft een beeld van de schildklier. Het is een van de beste middelen om te bepalen of de knobbel gevuld is met een vloeistof of volledig vast is.

Kankerknobbels kunnen met een echografie worden opgespoord, maar de enige definitieve manier om een kankerknobbel te identificeren is een biopsie.

Een biopsie met een fijne naald klinkt misschien pijnlijk, maar normaal gesproken is er niet eens een plaatselijke verdoving nodig. Hierbij wordt met een naald weefsel weggenomen voor onderzoek. Het uitvoeren van deze fijne naald biopsie helpt bevestigen of de schildklierknobbel goedaardig is of niet. 3

Wat kan uw arts doen aan schildkliergezwellen?

Na het onderzoek kan uw arts u de juiste vervolgstappen voorstellen, afhankelijk van de vraag of de knobbeltjes goedaardig of kankerachtig zijn.

De ontdekking of diagnose van een schildklierknobbel is geen reden tot paniek.

Door de behoeften van de schildklier te beoordelen en de behoeften van het lichaam adequaat aan te pakken, zal comfort en rust in lichaam en geest mogelijk worden.


Gerelateerde berichten


Commentaar is gesloten voor dit bericht.